Gőzhajózási rendelet

M. kir. vasuti és hajózási főfelügyelőség
1120 kb. sz. 1915. 

Valamennyi gőzhajózási engedélyesnek
(A Balatontaviak és az átkelési vállalatok kivételével)

Tudomás és illető hajósközegeinek megfelelő értesitése és szigoru alkalmazkodásra való utasitása végett értesitjük, hogy Titelen és Zsablyán a Tiszán ideiglenes jellegü katonai hidak épültek, a melyeknek a hajózást érdeklő szerkezeti adatai és jelzései a mellékelt ábrán láthatók. 

A hajóknak ezen hidakon való közlekedésére nézve a következő szabályok kötelezőek, amelyek ellen netán elkövetendő mulasztás vagy cselekmény a Hajózási Rendszabályok 4. §-a alapján (a hajó jól vezetve legyen) esik elbirálás alá. 

1. A hajók járása a hidakon át.
a) hidnak csakis a hajózás számára kijelölt nyilását szabad használni.
A hajózás számára szolgáló nyilás megjelölése nappal: a nyilás közepe fölött a hidszerkezeten elhelyezett vörösre és fehérre szinezett tábla, éjjel: táblán elhelyezett egy darab vörös fényü, a nyilás két szélső pontján elhelyezett egy egy zöld fényü lámpa. 

b) Lefelé menetben, nappal megfelelő géperőt föltételezve, a gőzös mellé kötötten egy és uszályban ugyancsak egy hajót szabad átvontatnia. Az uszályként vitt hajó szélességének 12.0 métert s a gőzös és mellékötött hajó együttes szélességének a 25 métert meghaladnia nem szabad. 

c)Lefelé menetben éjszaka uszálylyal járni egyáltalán tilos, csupán a gőzös mellé kötve szabad egy egyetlen hajót átvinni. 

d) Fölfelé a gőzös mellé kötött egy s rövidre fogott kötelen uszályként egymás mellé kötött két, együtt tehát 3 hajónál többet vinni nem szabad. A gőzös és a mellé kötött hajó együttes szélességének a 25 métert, az uszály szélességének pedig a 20 métert meghaladnia nem szabad. 

e) A hidnyilásban való találkozás egyáltalán tilos. 

f) Evezőshajóknak és tutajoknak a hidakon át ereszkedniük nem szabad, hanem csakis géperejü hajó által vontatva közlekedhetnek. 

2. A Bégából jövő vontatók miheztartása.
A Bégából kijövet a Tiszába fölfelé kell kanyarodni s csak a fentebbiek szerint rendezett vontatmánnyal szabad azután a hidon átmenni. 

3. A kikötés a hidak közelében.
a) A szóban forgó hidak fölött 100 méteren belül horgonyt vetni vagy hajót (uszómüvet) kikötni nem szabad,
b) a Begatorok és a titeli ujhid közötti Tiszaszakaszon géperejü hajónak, uszályhajónak vagy bármely más uszómünek horgonyt vetni vagy kikötni tilos. 

A főnök helyett:
Kenessey Kálmán
miniszteri tanácsos