A jótékonycélú magyar – osztrák válogatott mérkőzés

Magyarország – Ausztria 2:2 (0:2)

Üllői-ut – 12.000 néző. – Bíró: Fehéry Ákos.

A jótékonyság angyala lebegett ma délután az Üllői-uti pálya felett s örömteli szívvel állapíthatta meg, hogy helyén van a mostani nehéz időkben a football, a tömegeket mozgásba hozó nagy erő is. Ünnepnapja sportunknak a magyar-osztrák mérkőzés mindig, de sokszorosan az volt ma, amikor a jótékonyság gyakorlásának fölemelő érzése ülte meg a közönség lelkét.

A sport szempontjából nem mondhatjuk sikerültnek a mérkőzést, mert hisz megtörtént a ritka eset, hogy pályánkon nem tudtuk legyőzni az osztrák csapatot, mégis footballsportunk történetének legérdekesebb lapjaira került a mai nap. A pálya 12.000 főnyi közönségéből ország világ megtudhatta, hogy labdarugó sportunk oly erős vár, amelyet még a háboru sem tud ledönteni.

Ünnepi aktus nyitotta meg a mérkőzést. A pálya közepén fölállott játékosokhoz Festetics Géza gróf Budapest alpolgármestere szép beszédet intézett német nyelven, majd megtette az ünnepi kick-offot. A mérkőzésről, amelynek jövedelme felerészben a magyar, felerészben az osztrák Vörös kereszt és országos segítő-bizottságnak jut, alábbiakban adjuk a részleteket.

Öldöklő iramban folyik a játék az első negyed órában, emlékezetünkbe idézvén a régi izgalmas osztrák-magyar mérkőzéseknek a képét. A gyors és sürü magyar támadások az ügyeskezü Bode kapusnak sok dolgot adnak.

A felbuzdulás azonban csak ideig-óráig tart s hamar felváltja a kapkodó és önző egyéni játék. A csatároktól sorra elszedik a labdát, a halfsor pedig végtelenül gyenge játékkal nem képes az összeköttetést a csatársorral fenntartani. Ezzel ellentétben a bécsiek nyugodtan és számítással dolgoznak, s ennek az eredménye az élvezetes összjátékban kifejezésre is jutott.

A kitünően dolgozó két szélső észszerű beadása, a középcsatárnak kellő időben történő beadásai pedig hullámzóvá és élvezetessé teszik játékukat. A halfsor, élén a brilliáns Hais középfedezettel, kitünően oldja meg a rábízott feladatot. Schlosser első lövését Bode könnyen védi, ugyancsak biztosan szereli le Studnicka egy veszélyes támadását Zsák. A 11. p. –ben az osztrákok kornerhez jutnak, de Kiss az utolsó másodpercben kivédi König lövését.

Gyönyörü lövése volt később Swatoschnak is. A magyarok is gyors egymásutánban küldik a lövéseket a bécsi kapura, de a résen levő Bode biztosan ment. Studnicka veszélyes lövését Zsák kornerre védi.

A 36. p-ben Krzal a pálya közepéről lefut és centerezett labdáját Studnicka goallá értékesíti (0:1). Bodnár leadásából Pócz egy biztosnak látszó goalt hibáz.

A 45. p.-ben a magyarok kornert érnek el, a következő támadás azonban a bécsieket hozza frontba és Swotosch gyönyörü lövéssel éri el a bécsiek második goalját. (0:2).

A második félidő meghozta a sikert a magyar csapatnak is. Játékosaink összeszedték magukat, az impulzust az erőteljesebb és ambíciós játékhoz azonban a közönség adta meg, amely igen lelkesen buzdította a fiukat. Az erélyesebb játék mindjárt a 9. p.-ben eredményt hozott, amikor is Schlosser leadásából Pócz az első goalt lőtte (1:2).

Utána ujból a magyaroké a támadás, de Bode szerencsésen le tudja kapcsolni a lövésre kész Bodnárt. Klement beadásából a közönség tomboló lármája közt Schlosser a 27. percben a kiegyenlítő goalt éri el. (2:2).

A magyarok támadása kornert hoz, majd Wondrak szép lövését teszi Zsák ártalmatlanná. A magyarok egymásután két kornerhez is jutnak. Az utolsó negyedórában mindkét részről erélyes játék folyik a vezetésért, amely kis szerencsével mindegyik félre döntést jelenthetett volna, de Studnicka jó helyzetből elhibázza a lövést, viszont Schlosser ragyogóan szép lövését Bode fogja.