Német tornászfelvonulás

600.000 német tornász a zászlók alatt. Mint 44 évvel ezelőtt a német-francia háboruban, a német tornászság most is híven teljesíti a kötelességét. A német hadseregben ez idő szerint mintegy 600.000 tornász teljesít katonai szolgálatot. A Berliner Turnerschaft egymaga 1000 tornászt állított katonasorba, a Hamburger Turnerschaft 1200, a Kieler Turnverein pedig 400 tornászt.

Némely egyesületnek kivétel nélkül valamennyi tagja bevonult. Ilyen többek között a Turnverein Berlin. Allgemeiner Turnverein Steglitz stb. Az összes tornatermek a Vöröskereszt rendelkezésére állanak. Több tornaegyesület önkéntes sebesültápoló csapatokat alakított. A szakszerü képzést az egyesületek megfelelő segéderőkkel maguk végzik.

Így például a Berliner Turnerschaft kurzust tart fenn a betegápolók oktatása céljából. A kurzust több mint 1000 tag látogatja. A tornászok nagy része polgárőrségi szolgálatot teljesít. Igazán megkapó és lélekemelő az áldozatkészség, a melylyel ezek a tornaegyesületek a haza oltárán áldoznak.

Így a Turnverein Essen az egész vagyonát. 9000 márkát hadi célokra adta, a Deutsche Turnerschaft pedig éppen ugy mint a Berliner Turnerschaft Korporation öt-öt ezer koronát jegyzett.