Hogyan lett Jones Amerika bajnoka?

Francis, a The Evenine Mail című amerikai lap sportrovatának vezetője érdekes adatokat ad arról, hogyan lett a néger J. Edvin Jones Amerika ezévi junior sprintbajnoka. Jones bajnoki szereplésének, illetőleg az e sportbeli előéletének a történetét így beszéli el: " Egy ízben, még Jones gyermekkorában ő és pajtásai New-York egyik utcájának aszfaltján tüzet raktak és azon gesztenyét sütöttek.

Mesterkedésük közben váratlanul egy rendőrjelent meg a történet helyszínén. Egy hórihorgas, rettenetesen sovány policeman, a kit az utóbbi tulajdonsága miatt "soványka" gunynéven emlegették, azok, akik féltek a hosszu lábaitól. A rendőr ugyanis bizonyos körökben rettegett volt, mert kitünően futott és mindig elcsípte az előle menekülőt.

A mint a kis léhütők megpillantották a félelmetes nyakigláb-rendőrt, nosza rajta futásnak eredtek, a hányan voltak annyi felé. A rendőr történetesen Jonest vette üldözőbe, de a legnagyobb meglepetésére – ami még nem fordult elő rendőri pályáján – nem tudta elfogni a fürge nigger boyt és feladta a "reménytelen küzdelmet". Jonest " bravurja" nagyon népszerüvé tette a kültelki körökben.

Sikerén felbuzdulva kedvet kapott a futásra és ki-kijárt a Mc Combs Dann Park-ba megfigyelni az ott trenirozó atléták munkáját. Egy szép napon mint iskolásgyerek magára kapta egy pajtása dresszét és ellenfeleit egyszerüen "lelépte". Egy pár esztendei pauza után tagul belépett a brooklyn-i Smart Set AC nevű, a négerek new-yorki sportegyesületébe.

Mint klubtag első ízben négy évvel ezelőtt a Mohawk AC versenyén a kezdők 60 yardos futásában indult, a melyet 6.8 mp. alatt meg is nyert – az előfutamban. A döntőben azonban – ugy látszik, kibujt rajta a gyermekkori huncutság – diskvalifikálták hamis start miatt, hamarosan jóvá tette hibáját és Newarkban már szabályos starttal óriási fölénynyel nyert meg egy 100 yardos versenyt.

A legnagyobb sikert azonban Amerika ezévi 100 yardos junior-bajnokságában aratta, a mikor többek között olyan futót győzött le, mint Hal Heiland. Jones még mindig "zöld" az atletikában, de máris olyan kvalitásoat mutat, hogy George Latimorenak, a nagytekintélyü sportszakértő véleménye szerint egy éven belül Drewnek félelmetes ellenfele lesz.