Lisztkimélés

Az alantabb leírt háromféle tészta nem sokkal kerül többe, mint a héjában főtt burgonya, és mégis hasonlithatatlanul jobb.

1. Fél liter forrásban levő, gyengén sós vizbe 1 dkg. zsirt teszünk s folytonos kavarás mellett belefőzünk 20 dkg kukorica lisztet. Mikor a tömeg az edénytől s kanáltól elválik, tálba boritjuk. Főtt és szitán áttört 35 dkg. burgonyát gyurunk közé. Ezután zsirral kikent tepsibe fél centiméter vastagra lapitjuk és erős tűznél pirosra sütjük. Kockára darabolva, melegen tálaljuk.

2. Ugyanezen tömegből, 6-7 dkg. cukor hozzágyurásával édes tésztát is készithetünk. Szintén fél cm. vastag lepénynek sütjük ki. Sütés után a lapot ketté vágjuk. Az egyik lap tetejét valamilyen lekvárral bekenjük. A másik lapot ráboritjuk. Kockára darabolván, megcukrozzuk és melegen tálaljuk.

3. Készithetünk ugyanezen tömegből főtt tésztát is, csakhogy akkor egy tojást is gyurunk belé (cukrot nem). Nagyon belisztezett táblán egy cm. vastagra nyujtjuk. Egész tetejét vékonyan bekenjük szilvalekvárral (finomabb lekvár kifolynék belőle). Összegöngyöljük, mint a rétest. Azután kenyérszakasztó ruhába göngyölve, annyi forrásban levő sós vízbe tesszük, amennyi ellepi.

Tiz percig főzzük, de nem tovább, mert akkor ellágyul. Főzés után a ruhával együtt táblára tesszük. 8-10 percig a ruhában hagyjuk, hogy álltában keményedjék. Azután óvatosan kigöngyöljük, szeletekre vágjuk és zsirban piritott morzsával behintve, vagy csak zsirral lelocsolva tálaljuk.