Sétahajózás Budapest környékén

Itt a nyár és a világháboru éppen azokat az országokat zárta el előttünk, ahol a pesti közönség olyan előszeretettel töltötte a nyarat. A világháborunak, azon a szemponton kivül, hogy az idén nincsen alkalmunk pénzünket külföldön elkölteni, még az a haszna is meg van, hogy fölfedeztük Budapestet és környékét, mint a legideálisabb nyaralóhelyet.

Azoknak számára, akik a nyarat Budapesten töltik, pompás szórakozás az uszó-kávéház és vendéglő, az Auguszta-hajón, amely hétfő kivételével naponként délután fél öt, fél hét és háromnegyed tiz órakor indul a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság Eötvös-téri állomásáról.

A kétórai kellemes hajóut, beleértve a finom uzsonnát s illetve frissitőket, személyenként három koronába kerül. Egyébként buffet is van a hajón étlap szerinti étkezésre.

Nyaralóhelynek különösen ajánlható Budapest északi környéke, Szentendre, Leányfalu, Pócsmegyer, Tahi, Tahitófalu, Visegrád, Nagymaros. Ezek a helyek a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási R.-T. Eötvös-téri és Pálffy-téri állomásáról igen olcsón és rövid idő alatt érhetők el.

Ezeken a vonalakon közlekedő hajók kirándulások megtételére is igen alkalmasak, lévén a Dunának ez a szakasza hegyekkel szegélyezett, gyönyörű vadregényes vidék, mely a Rajna bármelyik vidékével kiállja a versenyt.

Menetdij Budapestről Visegrádra és vissza az első osztályban 2 korona, a második osztályban 1.30 korona. Az összes gőzösökön kitünő vendéglő van. A társaság vonalait, hajóit stb. részletesen ismertető képekkel pazarul diszitett „A Duna” cimű hajózási kalauz, a Magyar Királyi Folyam- és tengerhajózási R.-T. igazgatóságától (Budapest, V., Mária Valéria-utca 11.) dijmentesen kapható.

E könyvnek átolvasása után mindenki meggyőződik arról, hogy nem szükséges külföldre menni nyaralni, valamint arról is, hogy a társaság hajóin olyan kényelmes és érdekes kirándulások tehetők, amelyek a pesti ember számára nélkülözhetetlenek.