Az oroszok a magyar hadseregről

Az orosz ujságok nagy elismeréssel nyilatkoznak az osztrák és magyar hadseregről, különösen a magyarokról és kiváltképpen a magyar lakosság kelti föl bámulatukat, kezünkben van a „Ruszkoje Szlovó” czímű orosz ujságnak szeptember 24-iki száma, a mely egy lovaskatona följegyzései czímmel czikket közöl a magyarok lovas alakjáról. A czikk a többi között a következőket mondja:

A nap épen lehanyatlott, a mikor három magyar avadron rohamra ment két ütegünk ellen. Kartácsaink egész sorokat terítettek le közülük, de a többiek ezzel mit sem törődve rontottak előre. Ez a lovas-roham teljesen megváltoztatta itéletünket Magyarországról. Oroszlánok módjára mentek a biztos halálba és kardjaikkal ugy vagdalkoztak, mintha fejsze lett volna. Két tüzérünknek például a koponyáját egésze a fülczimpáig kettészakították.

Mély hatást tett rám egy magyar tiszt, a ki kitűnő fegyverével a kezében úgy harczolt, ,mint egy oroszlán és a mikor már a mi huszárjaink a szó szoros értelmében lándzsáikra fölemelték, még mindig védekezett. A sebesültek, a kik már a földön hevertek, revolverükből lövöldöztek, vagy kardjaikkal a lovak lábát ütötték és valósággal az utolsó csöpp vérig harczoltak.

A magyaroknak valóban mesés bátorsággal kellett küzdeniök, hogy az orosz tiszteknél ilyen osztatlan bámulatot keltettek.