Az „Emden” pusztulása

Az „Emden” parancsnoka, Müller fregattkapitány a következő hivatalos jelentésben számol be a „Sidney” czirkálóval történt ütközetről s az „Emden” pusztulásáról: A „Sidney” czirkáló teljes gőzzel ép akkor közeledett az egyik Kokosz-szigethez, mikor ott az „Emden” egy partraszállított különítménye a kábelt semmisítette meg.

A két czirkáló közt azonnal megindult az ütközet. Eleinte jól lőttünk, de csakhamar az angolok a tüzelésben tulsúlyra tettek szert, a mi ütegeink kiszolgálásában erős veszteséget okozott. Municziónk kifogyott s az ágyútüzet meg kellett szüntetnünk.

Megpróbáltuk, hogy torpedólövésnyire megközelítsük a „Sidney”-t, de kürtőink meg voltak rongálva s a kísérlet meghiusult. Hajónk erre teljes menetben a Kokosz-szigetek északi partján sziklára futott. A partraszállott különítmény ezalatt egy shooneren elmenekült a szigetről. Az angol czirkáló üldözte, de délután visszatért s az „Emden” roncsaira kezdett lövöldözni.

Hogy a további hasztalan vérontást elkerüljem, hátramaradt legénységemmel megadtam magamat. Az „Emden” vesztesége: meghalt tíz tiszt, huszonhat altiszt és kilenczvenhárom matróz; sulyosan megsebesült egy altiszt és hét matróz.