A hónap rövidhíreiből

A háboru költségei Kitchener szerint 

Londonból jelentik:
Ha a háboru, mint Kitchener gondolja, még két évig tart, napi ötmillió kiadást véve alapul, a kiadások 3650 milliót tennének ki. Meddig birja ki ezt maga a gazdag Anglia is.

Az államadóság négy-öt milliárdra szaporodnék, a lakosság megadóztatása négy-ötszázmillióval emelkednék. Az ország egész tőkegazdasága nem több, mint 15.000 millió, ugy, hogy az adósság a nemzeti vagyon harmadát tenné ki. 


Csak fehér ruhában...

Az Economist irja:
A festőanyagok hiányát Amerikában még inkább érzik, mint Angliában. A festők szövetségének elnöke a filadelfiai Journal of Commerceben kijelenti, hogy a meglévő festőanyagkészletek alig elegendők arra, hogy a keleti államok felében a lakosságnak egy-egy ruhadarabját elkészithessék. Nemsokára kénytelenek lesznek az emberek fehér ruhában járni. 


A francia lisztrekvirálás

Párisból jelentik:
A szenátus hozzájárult a kamara által már elfogadott javaslathoz, a polgári lakosság ellátására szolgáló liszt és gabona bevásárlására szükséges hitelekről. A törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt, hogy a gabonát 30 frankos maximális áron rekvirálja és a liszthozamot 74 %-ban állapitsa meg.