A belügyminiszter az élelmi uzsora ellen

A városok egyhanguan a kormány erélyes közbelépésétől várják a mesterségesen felcsigázott drágaság leküzdését. Sokat tehetnek ugyan a városok a maguk hatáskörében, és itt-ott sikerrel is; de az országosan tapasztalt drágitási manővert valóban csak országos rendezéssel lehet alaposan meghiusitani.

A belügyminiszter már meg is inditotta a harcot az uzsora ellen, s reméljük, hogy az, amennyire csak lehetséges, sikerrel fog járni. Természetesen ez nemcsak nem menti föl a városi hatóságokat a fokozottabb közremüködés feladatától, hanem azt kötelességül is rója rájuk.

A belügyminiszter rendeletéből is ezt értjük ki, amikor kivánja, hogy a hatóságok necsak a följelentések alapján járjanak el, hanem a maguk hatáskörében is nyomozzanak s a kinyomozott esetekben elriasztó példát kell szolgáltatniok.

Kijelenti a miniszter, hogy oly esetekben, midőn nyerészkedésből az élelmiszereket elrejtik, talál módot rá, hogy az élelmiszereket a közfogyasztástól el ne vonják. Nagyon is kivánjuk, hogy a rendelet eme pontjának különösen a fővárosban szerezzenek érvényt, mert a rendőrség nyomozása igen sok elrejtett zsirkészletet talált, amely rejtegetés miatt nemcsak hogy horribilis magasságra emelkedett a zsir ára, hanem valóságos zsirszükség állt be.

Az üzérkedőkkel egy sorba kell helyezni azokat a termelőket is, akik a kényszerárak előidézéséért elrejtik készleteiket. Ha jószántukból nem akarnak becsületesek lenni, nincs más mód, mint a rekvirálás. Hiszen a normális háborus árak is ma valóságos gazdagságot jelentenek a termelőnek.