A testnevelés reformja Franciaországban

A francia közoktatásügyi miniszter megbízta Coubertin bárót, a nemzetközi olympiai bizottság elnökét, hogy a francia ifjuság testi nevelését aktuális módon organizálja, olyképpen, hogy a torna a sportgyakorlatok, valamint a katonai szolgálat kívánalmai tekintetbe vétessenek.

Ebből a célból Párisban, Rouenben, Dijonban. Besangonba, Reimsben, Aurillacban, Lyonban, Caenben, Lilleben (miután ez a város a németek birtokában van, egyelőre Amiens székhellyel) és Bordeuxban, bizottságok alakultak, a melyek az egyetemektől támogatva, már meg is kezdették működésüket.

A fentemlített városokban teljesen ingyen bocsátottak rendelkezésre gyakorló- és tornatereket, a hol az önkéntes segéderők oktatják és ellenőrzik az ifjuságot. Párisban több mint 20 parkot és nagy teret bocsátottak a testi regenerálás céljainak megvalósítására. A grenellei kerékpáriskola óriási területén a jövendő katonák százai gyakorolják magukat a kerékpározásban.

Ugyanez történik a golfegyesület területén, a melyet ennek elnöke ugyancsak erre a célra bocsájtott a kormány rendelkezésére. Szóval a franciák nagy erővel feküdtek neki a testnevelés ügye fejlesztésének, mert most már belátják, hogy a szellemi fejlődéssel a testi kulturának is lépést kell tartani.