Apróságok

Az angolok

Az angolok tipusai az álszenteskedőknek. Az angol politika mindig az emberszeretet mezébe burkolódzott és sohasem volt más mozgató rugója, mint az üzleti érdek. Kigyót-békát kiáltanak most a német "barbárokra" s ők maguk – az emberszeretet nevében – gyötrik foglyaikat. Igy fest az angol ártatlanság.

Orosz foglyok szállítás közben

A kárpáti harcokban tömegesen ejtették foglyul vitéz csapataink az oroszokat. Idősebb emberek és tizennyolc éves suhancok is vannak a foglyok között, akiket hosszu vonatokon szállítottak a harctér vidékeiről az ország különböző fogolytáboraiba. Fényképfelvételünkön nehány érdekes arcu orosz foglyot látunk.

Franyó Zoltán a tehetséges költő, az északi harctéren végbevitt hőstettei elismeréséül arany vitézségi érmet kapott. Ezenkivül zászlósból hadnaggyá léptették elő.


Vöröskeresztes kutyák

Számtalan sebesült katona a német vöröskeresztes kutyáknak köszönheti életét, mert nélkülök nem találtak volna rájuk a szanitécek. Éjjel pedig csengőt akasztanak a kutyák nyakába, hogy a hang után nyomon tudják követni őket.

Izsák Ignác csikágói magyar mérnök, a csikágói magyarság egyik lelkes vezetője. Annak idején ő fogadta Károlyi Mihályt amerikai utját. Az ő hazafias agitációjára a csikágói magyarok nagy összeget gyüjtöttek össze a német, osztrák és magyar hadsegélyező hivatalok számára.