A sors kegyeltjei

A kiszámíthatatlan, szeszélyes sorsnak vannak kegyeltjei is. Őrájuk hiába leselkedik a halál, valami véletlen, sokszor csak egy parányi gombocska, vagy egy vékony papirlap, sokszor csak egy hajszál vagy talán valahol odahaza egy forró imádság! – elhárítja fejük fölül a halálos veszedelmet. Sértetlenül járnak a csatamezőn a sors kegyeltjei és akárhányszor igazán csak csodának köszönhetik megmenekülésüket.

A sors két ilyen különös kegyeltjét mutatjuk be itt olvasóinknak. Bozsó János szolnoki vitéz katona életét a bluza zsebében hordott notesz mentette meg. Felesége és kis leánya arcképe volt a notesz belsejében, az orosz golyó épen a kislány feje fölött akadt meg. Talán az ártatlan kis gyermek távoli fohásza tartotta fel a golyót, amely rettentő erővel egyenesen az apja szívének tartott és amely egyszerre csak erejét vesztetten állva maradt egy gyönge papirlapban. Képünk Fellner Elemér mérnök felvétele a nyitott noteszt ábrázolja. Jobbról a lyuk, ahol behatolt a golyó, balra a fényképen fennakadva ott van a golyó is.

A sors kegyelje szintén Macska János tüzértizedes is, aki ugy menekült meg a biztos haláltól, hogy a zsebórája ezüst fedelében akadt meg az orosz golyó. Másik képünkön is a sorsnak erről a különös kegyeltjéről számolunk be.