Hadifoglyok sorsa

Don Castro y Casaleiz bécsi spanyol nagykövet a spanyol katonai attasé, valamint a közös külügyminisztérium és a közös hadügyminisztérium tisztviselőinek kiséretében deczember elején behatósan megtekintette a legtöbb hadifogolytábort és a hadifogoly tisztek állomásait.

Ez alkalommal a nagykövetnek módjában volt, hogy zavartalanul érintkezhessék a hadifogoly tisztekkel és a legénységgel. Ily módon az orosz és szerb kormánynak alkalmat akartunk szerezni, hogy a spanyol nagykövet közvetítésével a lehető legkifogástalanabb módon informálódhassék a hadifoglyok hogylétéről.

Don Castro y Casaleiz meggyőződhetett róla, hogy a hadifoglyokkal való viselkedésünk mindenképen megfelel a nemzetközi jog és az emberiség legszigorubb követeléseinek is. Minthogy most már hivatalosan meg van állapítva, hogy a hadifoglyokkal való rossz bánásmódról az ellenséges államokban terjesztett hírek alaptalanok, részünkről – mint értesültünk – záros határidőn belül az ellenséges államoktól épen oly alapos és megbízható tájékoztatást követelünk majd a mi elfogott katonáink sorsáról.

Ha ez a tájékoztatás nem történnék kellő időben, vagy nem járna kielégítő eredménnyel, akkor kénytelenek volnánk az ellenséges hadifoglyokkal való bánásmód dolgában új határozatokat hozni.