Uralkodó személyek találkozása

 A napokban Vilmos császár meglátogatta Ferenc Ferdinánd trónörököst konopisti kastélyában. Majdnem egyidőben érkezett az orosz cár Konstanzába a román király látogatására. Mindkét találkozás rendkivüli külpolitikai esemény volt.

Vilmos császár látogatását a magánjellegű vendégek közül kiemelte az, hogy a császár magával vitte Konopistba Tirpitz admirálist, amiből arra lehet következtetni, hogy ezen a találkozáson fontos külpolitikai kérdések kerültek szóba a császár és a monarchia trónörököse között. A konstanzai találkozás valóságos szenzáció.

A cár egész családjával s nagy kisérettel hajón érkezett a ragyogó pompába öltöztetett városba, ahol egy napig tartózkodott. Károly király ebédet adott a cár tiszteletére, melyen ugy az oroszok hatalmas ura, mint román király nagyjelentőségü felköszöntőt mondott, amelyben egymást és országukat kölcsönösen dicsőitették.

Ez a látogatás Oroszország és Románia barátságos viszonyát dokumentálta s egyuttal azt is jelenti, hogy Románia ugyszólván elveszett a hármasszövetség számára.