Utazás Albánia körül

Albániában nehéz napok kelnek szegény Vilmos fejedelemre, ha ugyan fejedelem még, mire e sorok megjelennek. Egész országa ellene van és fél Európa is. Az ország kicsi, Európa nagy, Vilmos fejedelem pedig tehetetlen. Ma vagy holnap, vagy holnapután, de előbb-utóbb nyakukon az albán krizis s ami vele jár: az európai kalamajka.

Sajnos, rég megszoktuk, hogy ami a Balkánon történik, egész Európának szól és sokkal nagyobb vizet zavar, mint amekkora az Adriai tenger.

Nehéz napok járnak s még nehezebbek következhetnek. Mi lesz, hogy ha a lázadók tényleg beveszik Durazzót, ha Szerbia tényleg mozgósít, ha a nemzetközi flottatüntetés is eredménytelen lesz s ha Európa megint nem lesz egy véleményen?

Mi lesz ... e kérdést a végtelenig folytatnók, anélkül, hogy bárhonnan visszhangja volna. Senki sem tudja, hogy mi lesz és honnan is tudná? Csak annyi bizonyos, hogy a béke napjai meg vannak számlálva. Európa tavasza vérbe és izgalomba gyul s most már őszig alig lehet nyugalmunk. És őszszel? A Balkán ősze mindig félelmes volt s most még több okunk van rá, hogy féljünk tőle.