A monarchia semlegességi nyilatkozatot kér

Bécs, julius 26.

A külügyminisztérium ballplatzi palotájában tegnap reggel óta pihenés nélkül folyik a munka. Tegnap Berchtold távollétében Macchió első osztályfőnök helyettesítette a külügyminisztert és ő kapta meg először Bécsben Gicsi zimonyi táviratát. Ma reggel visszaérkezett már a külügyminiszter és mindjárt átvette hivatala vezetését.

Értesülésünk szerint Berchtold röviddel megérkezése után magához kérette Tachirsky német nagykövetet és hosszu ideig tanácskozott vele. Kevéssel ezután Avarna herceg olasz nagykövet jelent meg a külügyminisztériumban és szintén hosszabb ideig konferált Berchtold gróffal.

E tanácskozások – mint beavatott diplomáciai helyről értesülünk – igen nagyjelentőségű és következményeiben messzeható kérdés körül forogtak. Arról van szó, hogy a monarchia a legközelebbi időkben, talán már holnap utasítani fogja a hatalmaknál akkreditált követeit, hogy az osztrák-magyar szerb diplomáciai viszony megszakításának notifikálásával egyidejüleg kérjenek semlegességi nyilatkozatot a hatalmaktól.

E váratlan, de nem egyedülálló lépés megtétele attól függ, hogy a hármas szövetség másik két állama, Németország és Olaszország milyen álláspontot foglal el a monarchia felvetett javaslatával szemben. Ilyen semlegességi nyilatkozatra a távolabbi mult eseményeit eltekintve a közelmultban is volt már példa, mikor Olaszország a tripoliszi hadüzenet után semlegességi nyilatkozatot kért és kapott is valamennyi nagyhatalmaktól.

Itteni diplomáciai körök információja szerint Németország a legmelegebben pártolja a monarchia javaslatát. Ha tehát az Olaszország is hozzájárul az indítványhoz, akkor már a legközelebbi napokban megtörténik ez a nagyjelentőségü lépés, melynek következményei egyelőre beláthatatlanok. Nyilvánvaló, hogy a monarchia e lépésével végre nyilt szinvallásra akarja kényszeríteni Oroszországot, mely eddig – a pétervári ügynökség félhivatalos jellegű közleményétől eltekintve, hivatalosan nem nyilatkozott. A semlegességi nyilatkozat követelése végre biztonságot fog hozni az egész Európát érintő kérdésben.