A munkapárt hangulata

Magyar politikai körökben különösen sokat foglalkoztak a királynak azzal a kijelentésével, amely kétségtelen célzást tartalmaz a jövő eshetőségeire. A munkapárt körhelyiségében vasárnap este sok képviselő gyült össze, megjelent Tisza István gróf miniszterelnök és a kormány több tagja is. Először a képviselőház hétfői üléséről volt szó, azután pedig a szerajevói merénylet várható következményeiről.

A beszélgetés folyamán a következő nézet alakult ki:
- Az osztrák-magyar monarchiának nincs szüksége arra, hogy kardcsörtető lármával szerezzen respektust magának. Annyi azonban kétségtelen, hogy Szerbiával szemben tisztázni kell bizonyos kérdéseket. Nincs jogunk feltenni azt, hogy Szerbia kibuvót keressen e kérdések tisztázása alól. Emlékezzünk vissza a mult vé októberére, amikor az albán határok kiürítése miatt már nyolcnapos ultimátumot kellett küldeni a szerb kormánynak. Ma a külső körülmények sokkal kedvezőbbek. Akkor Oroszország teljes erejével Szerbia mellett állott, viszont Németország meglehetős hidegen fogta fel a hármasszövetségből folyó kötelességeit.

Ma az orosz kormány nem állhat oda az összeesküvők és felbujtók mellé és komoly konfliktus esetén még elfogadható ürügyet sem találhat arra, hogy a monarchia és Szerbia legsajátabb ügyébe beavatkozzék. Ilyen körülmények között a monarchia nyugodtan bevárhatja, hogy mit hoz a szerajevói vizsgálat eredménye és ehez képest irányíthatja további teendőit Szerbiával szemben. Ha ez a vizsgálat beigazolja a magasabb szerb körök bünrészességét, akkor de csakis akkor kell elkövetkeznie a legerélyesebb diplomáciai fellépésnek, melyet még mindig nagy sor választ el a fegyveres beavatkozástól.