A hármasszövetség

Zug, kavarog egész Európa, Szerbiával való háborus viszonyunk nem csak a diplomatákat látta el lázas munkával, idegfeszítő igyekezettel, hanem valamennyi nemzetet felverte nyugalmából. E szörnyen válságos, forró levegőjü napokban boldog megnyugvással tölthet el bennünket, hogy a hármasszövetség rendíthetetlenül, szorosabb egységben áll a helyén, mint bármikor. Valóban a monarchia és Szerbia konfliktusa megmutatta, hogy milyen őszinte és erős kapcsok tartják össze a három szolidáris nagyhatalmat.

Németország a "legendás Niebelung hüséggel" állott mellénk és másik szövetségesünk, Olaszország magatartása is példás. Vilmos császár a mult héten megszakította nyaralását és visszatért Berlinbe, hogy a világraszóló események központjába lehessen.

A hármas szövetségnek ez a felemelő, bátor egysége az egész világon páratlanul áll és ennek talán sikerül is a kitört háborut lokalizálni. Minden magyar ember lelkesedve teljesíti kötelességét a sorsdöntő napokban. Annál lelkesebben, mert a hármas szövetség olyan megdönthetetlennek bizonyult. Ha sikerül a világháboru kitörését elkerülni, akkor ez a hármasszövetségnek és elsősorban a németek császárjának köszönhető.