A Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetkezet közgyülése

A Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetkezet ma tartotta meg Barcza Károly elnöklete alatt XXXII-ik évi rendes közgyülését. Az igazgatóság jelentése szerint a háborus esztendő tejforgalma több, mint 13 millió literrel csökkent az előző év forgalmához képest. A jelentés megjelölt amaz okokat, amelyek a tejtermelés csökkenését előidézték és rámutat ama nehézségekre , amelyekkel a forgalom lebonyolitása járt.

A gazdasági személyzet, az abrak-takarmánynemüek, továbbá a megfelelő fejőstehenek hiánya következtében a tejhozam állandóan kisebbedett, viszont a forgalom nagymérvü csökkenése, a használati anyagok roppant magas ára, vagy teljes hiánya az üzleti költségek jelentékeny emelkedését idézték elő.

Az üzem lebonyolitását nagy mértékben nehezitették meg a gyakori közlekedési zavarok, valamint a hadrakelt begyakorolt tisztviselők és munkás személyzet hiánya. A szövetkezet nagykiterjedésü fiókhálózatát és üzemét a vázolt viszonyok dacára is, habár nagy anyagi áldozatokkal, teljes egészében fenntartotta, mert nem akarta a főváros lakosságát a megszokott tej kiszolgálásától megfosztani.

Ezen körülményeknek, különösen pedig a jelentékenyen megapadt tejforgalmat terhelő költségtöbbletnek tudható be, hogy a tej átlagos értékesitése alatta maradt a termelési költségeknek. 

A közgyülés az igazgatóság jelentését tudomásul vette, a felmentvény megadása után lelépő Szemere Huba igazgatósági tagot, továbbá a felügyelő bizottság tagjait, maglódi Wodianer Jánost (elnök), Koczán Lászlót, Serbán Jánost, Faragó Lajost és Schlichter Izidort ujból megválasztotta.