Pénzintézetek zárszámadásai

Az elmult héten több nagyobb intézetünk nyilvánosságra hozta zárszámadásait, amelyből örömmel konstatálhatjuk, hogy gazdasági életünk ezen tápláló ereje fényesen állta meg helyét az elmult háborus esztendőben. Következő intézetek publikálták mérlegüket: 

A Magyar Bank rendes tartalékai harminchárom és fél millióval emelkedtek, a nyereség pedig közel harmadfél millió koronával, ugy hogy az igazgatóság a tavalyi hat százalékkal szemben az idén hét és fel százalékos osztalékot fizethet, a rendes tartalékalapot husz millió koronára emelheti fel és közel másfél milliós nyereségátvitelt állapithat meg.

Az igazgatóság nem feledkezett meg az intézet tisztviselői karának honorálásáról és a drágasági pótlékon kivül az intézet nyugdijalapját is jelentékenyen emelte. Nem férhet kétség ahhoz, hogy azok az elvek és törekvések, amelyek a mult év mérlegében biztató módon jutottak kifejezésre, a folyó üzletévnek is még kedvezőbb eredményét fogják lehetővé tenni. 

A Pesti Hazai Első Takarékpénztár-Egyesület most teszi közzé 1915. évi zárszámadásait, melyek 10,252.161 K 61 f nyereséggel zárulnak. Az igazgatóság a február 26-án tartandó közgyülésnek javasolni fogja, hogy az alapszabályszerü jutalékok kihasitása után fennmaradó összegből osztalékul minden egyes részvényre 700 K (1914-ben 650 K) vagyis összesen 7.000.000 millió K fizettessék ki. 

Magyar Jelzálog Hitelbank
Pénzügyi és tőzsdei körökben nagy érdeklődéssel várták a mérleg közzétételét, habár el voltak készülve arra, hogy az uj rezsim alatt a bank régi tekintélye és elismert konszolidáltsága ujabb gyümölcsöket fog teremni. Az eredmény a tavalyi 4,895.089 K 92 f-rel szemben 6,005.959 K 77 f tiszta nyereség. Ez a fényes siker annál inkább elismerésre méltó, mert a bank sem hadiszállitással, sem áruüzletekkel nem foglalkozik és konjunkturális haszonra szert nem tett. Az igazgatóság elhatározta, hogy a március hó 2-án tartandó közgyülésnek inditványozni fogja, hogy részvényenként 22 korona osztalék fizettessék a tavalyi 18 koronával szemben. 

A Magyar Agrár- és Járadékbank igazgatósága megállapitotta az intézet 1915. évi mérlegét. A nyereség- és veszteség-számla az 1916. év végével 3,503.489 K 96 fillér tiszta nyereséggel zárul, szemben a mult évi 2.784,860 K 67 fillér tiszta nyereséggel. A tiszta nyereség a mult évről áthozott nyereségi egyenleg tekintetbevétele nélkül, az alaptőke 9.96 % kamatozásának felel meg. Ez kizárólag a rendes folyó üzlet eredménye, abban sem konzorciális üzletekből származó, sem értékpapiroknál elért nyereségek elszámolva nincsenek.