Orosz szocialisták a háboru ellen

Pétervár, nov. 22.

A P.T.I. jelenti: A háboru kitörése óta az orosz nép teljes tudatában volt annak, hogy a haza méltóságát és határainak sértetlenségét kell megvédeni. Mindenki egyetértett abban, hogy a közhatalmat támogatni kell, hogy a hadioperációk folytán előállott feladatokat megoldhassa.

Egészen különálló magatartást foglaltak el néhány szociáldemokrata egyesülés tagjai, akik folytatták tevékenységüket, mely abban állott, hogy Oroszország katonai hatalmát megrendítsék olyképen, hogy a háboru ellen agitáló röpiratokat terjesztettek titokban és ezenkívül igen élénk szóbeli agitációt is fejtettek ki, ez év október havában a kormány tudomást szerzett arról, hogy a szociáldemokrata szervezeteket titkos konferenciára akarják egybehívni, amelyen megbeszélte azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmasak az orosz államiság megsemmisitésére és a forradalmi szocialisták terveinek gyors megvalósitására.

E hó 17-én a rendőrség megállapította, hogy az a gyülés egy vyborgi uton lévő Pétervártól körülbelül 12 werstnyire eső házban lesz. Egy szakasz rendőrség megjelenik abban a házban, ahol a gyülést tartották és ott 11 személyt lepett meg, közöttük Petrowszky, Bugujew, Muranov, Samuelov és Sagow dumaképviselőket. Minthogy kétségtelen volt az, hogy a konferenciának kormányellenes célja volt és az azon résztvevőket tetten érték, a résztvevőket letartóztatták, csak a dumaképviselőket bocsátották szabadon.