Huszezer szegény gyermek gunyája

(Saját tudósitónk riportja)

Hogyan müködik a gyermekeket felruházó bizottság?
Budapest, március 

A világháboruban két nehéz feladatot kell megoldani minden nemzetnek: sulyos sebeket osztani és fájdalmas sebeket gyógyitani. Ádáz ellenségeink testébe minél mélyebbre kell vágni a vasat, saját vérző és szükséget szenvedő testvéreinket pedig vigasszal, tényleges segitséggel szükséges támogatni, hogy a nagy küzdelemben ne vesszen el egyetlen érdemes, tisztes család, vagy akár egy kisgyermek sem.

Boldog örömmel állapithatjuk meg, hogy gondos és áldott kezek ezrei fáradoznak a könnyek s a bánat enyhitésén, valóban Magyarország és Budapest meglehet elégedve, derék férfiak és még őszintébb, tiszteletreméltóbb hölgyek mindent elkövetnek a háboru által okozott, elkerülhetetlen rombolások jóvátételére.

A bátor seregek harcairól beszámolnak naponkint az ujságok, de a jótékony kezek enyhitő, ápoló és fölsegitő müködéséről keveset hallani. Pedig ugyszólván hadseregek küzdenek a nyomor és kétségbeesés ellen is és naponkint győzedelmeskedik sok-sok fronton ez a tábor. Az alábbi tudósitás a gyermekeket felruházó budapesti bizottság valóban meginditóan szép, eredményeiben pedig impozáns müködését vázolja.


Huszonegyezer pár cipő

A cipőkérdés megoldása volt csak igazán nehéz.
A hazai cégeknél nehéz lett volna a sok ezer lábbelit beszerezni, egyrészt a nagy drágaság miatt, másrészt pedig, mert az ilyen óriási tömeg vásárlás egyszerre fölhajtotta volna az árakat és a gyermekfelruházókat könnyen az a vád érhette, hogy amig az egyik oldalon jótékonykodnak, addig másfelől több kárt csinálnak. Ezért tehát nehéz keresgélés után Bázelben és Frankfurtban vásároltak tizenötezer pár cipőt.

A lábbelik pompás anyagból, finom és izléses minta szerint készültek ugy, hogy az uri gyermekek is szivesen felvették volna. Párja átlagosan tizenhét koronába került ezeknek a cipőknek. Szándékosan nem irtuk, hogy gyermekcipőknek, mert a lábbelik között akadt negyvenes számu is. Bizony a külvárosi gyerekek nagyobb lábbal születnek, ha szerényebben élnek is. Más fővárosokból még körülbelül hatezer cipőt szereztek össze igen ügyesen és élelmesen ugy, hogy mikor kiosztásra került a sor, huszonegyezer pár takaros, erős cipő felett rendelkeztek.