Belgrád elfoglalásának jelentősége

Berlin, december 6.

A Norddeutsche Allgemeine Zeitung-ban a lap katonai munkatársa hosszabb cikkben foglalkozik Belgrád elfoglalásának jelentőségeivel, s azt mondja, hogy az osztrák-magyar hadsereg nem adhatott agg uralkodójának trónraléptének 66-ik évfordulója alkalmából szebb ajándékot, mint a Belgrád elfoglalásáról szóló jelentés.

Most, hogy a bátor osztrák-magyar hadsereg elfoglalta a szerb erősséget, a monarchia balkáni hatalmi állása ujabb fényre tesz szert. Belgrád meghódításának közvetlen következménye egész Észak-Szerbiának a birtokbavétele lesz, miáltal Szerbia leszorul a Dunától és elveszti a Romániával való közvetlen érintkezést. Az osztrák-magyar hadsereg győzelmes harcai, - igy végződik a cikk. ezzel bizonyos befejezést nyer, de bizonyos, hogy e harcoknak meg lesznek az örvendetes politikai és katonai következményei.

Szófia, dec. 6.
Belgrád elfoglalása alkalmából a Kambana a következőket írja: Bulgária szempontjából Belgrád eleste a régi összeesküvő-fészek pusztulását jelenti, ahol számtalan Bulgária és Macedónia ellen irányuló merényletet szőttek. Belgrád eleste ezenkivül sulyos csapása az orosz diplomáciának, mely mindezen említett összeesküvésekben résztvett, arculcsapása továbbá a bolgár oroszbarátoknak. Innen van az, hogy a bolgár nép körében nem hallani részvétet. Szerbia borzasztó sorsa fölött, hanem mindenki csak örömet érez.