Értéktőzsde

Budapest, május 24. 

A kedvező harctéri hirek, a vetések kitünő állása és a hadikölcsön sikere: mind olyan momentumok, amelyek a tőzsde irányzatát kedvezően befolyásolják. Az elmult hét üzlettelenségét élénk forgalom követte és ugy a spekuláció, mint a nagyközönség kihasználván a jelenlegi kedvező konjunkturát, eddigi érdekeltségüket fokozzák.

Mert csakis ezzel indokolhatók azok a mozgalmak, amelyek ugyszólván az összes árfolyamok emelkedését eredményezték. A fel-fel bukkanó békehirek is előnyösen befolyásolják a tőzsdét, ugy, hogy a szertelenségektől eltekintve, a tőzsde irányzata jelenleg szilárd és egészségesnek mondható. 

A spekuláció érdeklődése az utóbbi napokban főleg a vasértékekre terjed ki. Rimamurányi-részvényekben időközönkint vad játék fejlődött ki, ugy, hogy ezek a részvények 845 K-ra emelkedtek; a nyersvas árak folytonos drágulása indokolja ugyan a Rima szilárdságát, de viszont a napi 10-20 koronás emelkedések az egészséges fejlődéssel ellentétben állanak.

Tudomásunk szerint az utóbbi napokban ezekben a részvényekben a kávéházi pótmagánforgalomban nagy üzlet volt észlelhető; erre a visszás tényre felhivjuk az illetékes körök figyelmét, mert alig hiszszük, hogy a kávéházi forgalmat a jelen viszonyok mellett megengedhetőnek tartják.

A Rima rohamos emelkedésével szemben az Osztrák államvasut részvényei csak 10 koronával, vagyis 752 K-ra emelkedtek: más szóval ezekben a részvényekben nem volt olyan vad játék, mint a Rimában. A Ganz Danubius részvényekben nagy üzlet volt és ezek a részvények 3500 K-ig emelkedtek.