Vas-huszfilléresek a forgalomban

A pénzügyminiszter julius 31-én adta ki rendeletét a koronaértékre szóló vas-huszfilléres váltópénzérmék veretése és forgalombahozatala tárgyában. A rendelet szerint a magyar kormány a birodalmi tanácsban képviselt királyságok és országok kormányánál a törvényhozás jóváhagyása utólagos kieszközlésének fenntartása mellett létesitett megállapodáshoz képest 50 millió koronát meg nem haladó összeg erejéig huszfilléres váltópénzérméket fognak vasból veretni.

Egy kg. vasból 300 darab huszfillérest vernek; a husz filléresek átmérője 21 milliméter lesz. Ezeket az érméket mindkét államban csakis az illető állam számlájára verik.

A magyar szent korona országaiban 15 millió K és a birodalmi tanácsban képviselt királyságokban és országokban 35 millió K-t fognak verni az uj váltópénzből. Az uj váltópénz külső kiállitása a nikkel huszfilléres érméktől csak annyiban tér el, hogy a vas-huszfilléres érmék képlapján a magyar szent korona, illetőleg a császári sas kisebb. Egyebekben a törvényeknek, illetőleg az érme- és pénzrendszerre vonatkozó rendelkezései a vas-huszfilléres érmékre is alkalmazandók. A vas-huszfilléres váltópénz kiadásának azonos összegü nikkelérmék bevonásával kell történnie. Az ausztriai pénzügyminiszterrel létesitett megállapodáshoz képest az érmék kiadása augusztus 3-án kezdődik. 

A nikkel huszfilléreseket 1917. január elsejével forgalmon kivül helyezik s ennek következtében a magánforgalomban fizetéskép már csak 1916. december 31-ig fogadják el. Az állami pénztárak és hivatalok nikkel huszfillérest többé nem adhatnak ki, ellenben kötelesek azt bezárólag 1917. évi április 30-ig mindennemü fizetéseknél és beváltás végett névértékben elfogadni.