Az osztrák gyujtóadó és a magyar gyufaipar

Az osztrák gyujtóadóra vonatkozó végrehajtási rendelet kimondja, hogy a Magyarországból érkező gyufa irásbelileg bejelentendő és azután a pénzügyőrségre szállitandó, ahol a csomagok felbontatnak és minden egyes skatulyára egy kétfilléres bélyeg ragasztandó fel. Ez a rendelkezés az időveszteség, csomagolási és fuvarozási költségek következtében további 2 két fillérrel drágitja az árut, aminek nyilvánvalóan az a célja, hogy a magyar gyufa importját lehetetlenné tegye. 

Míg tehát az uj adórendelet az államnak 15 millió évi jövedelmet biztosit, addig egyidejüleg az osztrák iparnak is hasznot hajt, amennyiben a magyar gyufát kizárja. Az osztrák kormány gondoskodása még ennél is tovább megy. Ugyanis a rendelet kimondja, hogy amíg az osztrák gyárak a szükségletnek elegendő gyufát állitanak elő, addig uj koncesszió nem adatik, ezenkívül pedig a gyufakivitel Ausztriából ugy Magyarországba, mint a vámkülföldre adómentes. 

Ezekkel a rendelkezésekkel szemben a magyar gyufaipar tehetetlenül áll.
A gyujtóadó következtében Ausztriában a fogyasztás csökkenni fog. (Németországban az adó következtében a konzum 55%-kal csökkent) és az osztrák termelés többlete hozzánk fog beözönleni. 

Valószínű azonban, hogy a gyufaadót nálunk is be fogják hozni és előreláthatólag nálunk is ugyanazokat az intézkedéseket fogják életbe léptetni. mint Ausztriában, ugy, hogy azok a körülmények, amelyek a magyar gyufaipart fenyegetik, önmaguktól meg fognak dőlni, tehát csak átmeneti jellegüek.