A keresztények üldözése Khinában

Khínában ujra üldözik a keresztényeket. Tömegesen gyilkolják le azokat a benszülött khínaiakat, akik elhagyták őseik hitét és felvették a keresztséget. 

S az üldözésből kijut azoknak a jámbor férfiaknak is, kik mint hittéritők müködnek a távol keleten. Valószinü, hogy a mennyei birodalom lakói a keresztényben nem annyira a vallást tartják üldözendőnek, mint inkább az idegent, az idegenhez huzót s a benne megnyilatkozó ujítási szellemet. Ettől fél azonban a kormány is s elnézte, hogy a boxerek-nek az idegenek ellen irányuló mozgalma terjedjen.

A minap Paktingfu és Peking között körülbelül fele uton a keresztények ellen sulyos kihágásokat követtek el, a mely alkalommal sok magánvagyont elpusztitottak. Hetvenhárom benszülött keresztényt, köztük asszonyokat és gyermekeket megöltek. Egy részüket elevenen elégették.

A katolikus hittéritők azt jelentik, hogy ez a legkomolyabb keresztényüldözés, a mely évek hosszu sora óta előfordult s attól kell tartani, hogy a mozgalom a mostani idegenellenes kormány közömbössége vagy hallgatag beleegyezése következtében még jobban elfajul.

Az európai hatalmaknak Pekingben levő követei tehát közös jegyzéket intéztek a khinai külügyi hivatalhoz, felszólitották a kormányt, tegyen valamit a boxerek és az idegenellenes mozgalom ellen. Az erélyes hangu jegyzék figyelmezteti a kormányt, hogy ha a mozgalmat el nem fojtja, az idegen hatalmasságok képviselői kénytelenek lesznek megint katonai őrcsapatokat hozatni Pekingbe.

A felszólalás következtében május 21-ikén Pekingben letartóztatták a boxerek mozgalmának hat vezetőjét. Azokba a kerületekbe, a melyekre a mozgalom kiterjed, csapatokat küldtek azzal a parancscsal, hogy a mozgalmat kiméletlen szigorral elfojtsák.

Most már a keresztényirtó boxerek és a khinai hatóságok közt vivott csatákról érkeznek tudósítások.
A csinanfoi parancsnokló tábornok egy egész ezred katonaságot küldött ki a lázadók leverésére. A csapatok azonban tőrbe kerültek és huszonhat emberük elesett, sokan pedig megsebesültek. Puting-Fuban a boxerek megtámadtak egy khinai lovas csapatot. Az ezredes elesett, részint megsebesült.

Május 28-ikán a lázadás terjesztéséről Tiencsinben a következő táviratok érkeztek: A boxerok május 27-ikén éjjel fölgyujtották Liuliho községet, a mely a hunani vasút mentén 29 mérföldnyire van Pekingtől és fölszaggatták a vasúti sineket. Számos vasuti kocsit szétromboltak és néhány khinai alkalmazottat megöltek. A Fengtaiban levő belga mérnökök biztonságban vannak. A boxerek állitólag Peking felé tartanak.

Egy vasúti vonat menekülőket szállitott Tiencsinben. Tiencsin és Peking között szünetel a vasúti forgalom. Egy amerikai czirkálóhajó és egy franczia hadihajó Taku elé érkezett.