Közélelmezési problémák

Budapest, 1916 nov.11.

Az Országos Közélelmezési Hivatal már megkezdette müködését és első tevékenykedéséből megérzik az uj intézmény jóakarata, nemes törekvése, de egyuttal határozottsága is. Eredményekről természetesen ma még nem szólhatunk, mert az eredmények éppen a közélelmezési feladatok megvalósitása terén nem érhetők el máról-holnapra, hanem csak következetes és fárasztó munka árán. Az energia a célok megvalósitásában az uj hivatal első megnyilatkozásaiból is észrevehető volt és ez kezdetnek eléggé megnyugtató. Mert éppen a határozottság hiányzott eddigelé leginkább a közélelmezési intézkedések végrehajtása körül, ami a közélelmezés eddigi közigazgatási szervezete mellett nem is volt csodálatos.

A helyi hatóságokból hiányzott az önállóság és függetlenség, amely fődolog az élelmezési feladatok megvalósitása körül szükséges, másfelől a miniszteriumoknak rendelkezésére sem állott megfelelő intézmény, amellyel intézkedéseiknek végrehajtását kellően ellenőrizhették volna és amely viszont a kormányhatóságoknak egyöntetü és megbizható tájékozást nyujtott volna a közélelmezés terén szükségesnek mutatkozó intézkedésekről. 

Erre az uj intézményre pedig éppen most, a háboru harmadik évének elején nálunk is égetően nagy szükség volt. Az a terjedelmes jelentés, amelyet a héten a főváros tanácsa a közgyülés elé terjesztett, meglehetősen komoly képet fest erről a gazdasági évről, amelynek különösen a tavaszi hónapjai sulyos megpróbáltatásokat fognak jelenteni. Minden okunk megvan tehát reá, hogy a legnagyobb komolysággal és a szükségesnek mutatkozó intézkedésekhez való alkalmazkodással hajtsanak végre mindent, ami a meglevő élelmezési cikkek igazságos felosztása érdekében elkerülhetetlen, mert különben a könnyelmüségnek és határozatlanságnak magunk fogjuk a kárát vallani.

Ebben az irányban a Közélelmezési Hivatal jelentékenyen segitségünkre lesz, mert függetlensége következtében az intézkedések pontos végrehajtásáról könnyebben gondoskodhatik, mint a helyhatóságok; országos hatáskörénél fogva pedig az egyöntetüséget, vagy a viszonyoknak megfelelő, de egyuttal az összesség érdekeit nem sértő eltéréseket is biztosithatja.

A főváros jelentése mindezekből a szempontokból fölötte érdekes, mert egyrészt a legjelentősebb városi lakosság élelmezéséről számol be, másrészt pedig az intézkedések hatását a fővárosi élelmezés körül szerzett tapasztalatokkal világítja meg. Bár kétségtelen, hogy nemcsak ez a jelentés, de az összes tapasztalatok megerősitenek abban, hogy az idei évet az előzőnél kedvezőtlenebbnek kell tekintenünk, mégis nyugodtan állithatjuk, hogy a meglevő készleteknek az eddiginél szigorubb felhasználása meg fog bennünket óvni a sulyosabb kellemetlenségektől.