Tengeri-olajat rendelettel

A kormány október 31-iki kelettel 3652/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsátott ki, amelyben a hengerszékekkel berendezett malmokat és a tengerit feldolgozó vagy állatok etetésére felhasználó ipari és más vállalatokat arra kötelezi, hogy az Országos központi hitelszövetkezetnek felhivására a tengerit csak ugy őrölhetik, darálhatják meg, vagy dolgozhatják föl máskép, hogy abból a tengericsirát kivonják.

A rendelet szerint egy mm. tengeriből 12 kg. csirát szabad kivonni oly célból, hogy 100 kg. csirából legalább 15 kg. olajat nyerjenek. Az O. K. H. csak olyan malmokat kötelezhet csirátlanitásra, amelynek berendezésén az erre szükséges üzemi átalakitásokat meg lehet csinálni. Hogy lehetőleg az ország egész tengerikészletét csirátlanithassák, minden tulajdonos tartozik a nov. 1-én birtokában volt tengeri mennyiségét nov. 8-ig az O. K. H.-nak irásban bejelenteni. 

A rendelet szoros zár alá veszi az ország egész tengericsira-készletét. A csirát a tulajdonosnak sem feldolgoznia nem szabad, sem pedig másnak, mint az O. K. H.-nak el nem adhatja. Az O. K. H. pedig köteles a csirát 62 fillér, illetőleg malmoktól 102 fillér minimális áron átvenni és azt tengeriolaj gyártásra felhasználni, illetőleg felhasználtatni.

Amennyiben a tengericsira 15%-nál több olajat tartalmazna, minden teljes % olajtöbblet után kg-kint egy fillérrel magasabb ár illeti meg a tulajdonost, ha pedig a csira olajtartalma 15%-nál kisebb volna, ugy a kevesblet minden teljes %-a után két fillérrel alacsonyabb árat fizethet az O. K. H. A malomvállalat a hozzá őröltetés vagy darálás végett behozott tengerit dijtalanul tartozik földolgozni, sőt a csirátlanitásért minden métermázsa után 3 K megtéritést köteles fizetni. 

A rendelet intézkedéseinek ellenőrzése végett tengericsutkát vasuton, hajón vagy gépkocsin csak szállitási igazolvány mellett szabad továbbitani. 

A rendelet részletesen intézkedik abban az irányban is, hogy mely vállalatok bizhatók meg a tengeriolaj sajtolásával és a sajtolásért milyen munkadijat követelhetnek, a nyert olajat pedig a Magyar olaj- és zsiripari központ rt. rendelkezésére kell bocsátani 100 kg-ként 1000 K legmagasabb áron. A tengeriolaj továbbitásához szállitási igazolványra van szükség. 

A tengericsira és tengeri-olaj forgalma tárgyában kibocsájtott 3652/1916. M. E. számu rendelet ezekre az Országos központi hitelszövetkezetnek kizárólagosságot biztosit. A forgalom könnyebb lebonyolithatása érdekében az O. K. H. ennek az üzletágnak a kultiválására külön osztályt létesitett, amely a IV., Kecskeméti-utca 13. szám alatt már meg is kezdte müködését.