A hónap rövidhíreiből

A Meinl Gyula kávébehozatali rt. december 30-iki közgyülésén az 500.000 K alaptőkét 1 millió K-ra emeli föl olyképpen, hogy Meinl Gyula részvényes a Zágrábban, Pécsett, Nagyszebenben, Kassán, Brassón, Ujvidéken, Sopronban, Pozsonyban, Győrött, Szabadkán, Szegeden, Szombathelyen és Temesvárott fennálló üzlettelepeit ezek minden árukészletével együtt a részvénytársaságnak 500.000 K értékben betétként átengedi és ennek ellenében az ujonnan kibocsátandó 500 darab 1000 korona névértékü bemutatóra szóló részvényt kézhez kapja. 


A pamutáruk forgalma tárgyában a kormány december hó 18-iki kelettel 3790/1916. M. E. szám alatt rendeletet bocsájtott ki, amelylyel a pamutfonalak, különféle pamutszövetek, kötött és kötszövött pamutáruk, valamint pamut és félgyapju, szövött és kötött férfi alsóruha forgalomba hozatalát és feldolgozását megtiltotta, illetőleg ilyeneknek feldolgozását és felhasználását esetről-esetre a Pamutközont utján kérendő engedélytől tette függővé.

A konfekcionáló műhelyek és közcéloknak dolgozó varrótelepek a rendelet életbeléptétől számitott két hónapon belül bizonyos szövetfajtákból meglevő készleteik 25%-át feldolgozhatják, a kereskedők pedig a raktárukon levő szövetekből 10, illetve 20%-ot elárusithatnak, de nem szabad azokért magasabb árat igényelniök, mint amilyet a rendelet életbe lépte előtt elértek és kötelesek minden eladásról följegyzést vezetni, amelybe a kereskedelemügyi miniszter ellenőrző közegei akármikor betekinthetnek.


A Bárdi József automobil rt. Kohner Jenő báró elnöklete alatt december 14-én rendkivüli közgyülést tartott, amelyben elhatározták, hogy az alaptőkét – mint már jelentettük – 5000 drb 200 K uj részvény kibocsájtása által 1 millió K-ról 2 millió K-ra emelik föl.

Az igazgatóság jelentést tett arról, hogy a Magyar ruggyantagyár rt. az uj kibocsájtásu részvények átvételére vonatkozó korábban megszerzett opció jogát gyakorolván, megszerezte a társaság részvénytöbbségét. E tranzakció folyamányaképpen az uj érdekeltség képviselői gyanánt a társaság igazgatóságába beválasztották: Rechtnitz Bélát, Pikler Károlyt és Kornfeld Emilt. 


A vasuti tarifák felemelése

A vasuti tarifákat – mint már jelentettük – 1917. február 1-étől kezdődőleg 30%-kal felemelik. Most arról értesülünk, hogy a kormány ebben a tárgyban a legközelebb törvényjavaslatot fog előterjeszteni, mely a többi között meg fogja állapitani azt a kulcsot is, melylyel az államkincstár és a vasutak a tarifa emelésben participálni fognak. Eszerint a tarifaemelés részben mint adópótlék, részben pedig mint fuvardijemelés fog jelentkezni.