Tetten ért kém

A napokban irták az ujságok, hogy Nagyary Mihály árvamegyei, turdossini pénzügyőri fővigyázó április 1-én az árvavölgyi vasut vonalán tett útjában tetten ért egy orosz vezérkari századost, a ki polgári ruhába öltözve, éppen az ottani terepet rajzolta.

Erre vonatkozólag Richtárek János őrmester, őrsparancsnok azt a pótlást közli Árvaváraljáról, hogy nem Nagyary Mihály fővigyázó, hanem Szterczula Vendelné született Matyasák Paula árvamegyei parasztdubovai lakos, az ottani katholikus plébánosnak nővére érte tetten az illető kémet.

Az urasszony a traztenai pályaudvaron szállt be ugyanabba a vasuti kocsiba, a hol a kém volt s vele utazva, ő látta, hogy rajzolja a terepet. Mivel gyanusnak tünt fel neki a vele utazó, polgáriasan öltözött idegen, föltünés nélkül átment a szomszédos vasuti kocsiba, hogy felhivja rá az utasok figyelmét. Itt találkozott Nagyary Mihály fővigyázóval, a ki betegen utazott a vonaton Budapest felé.

A hölgy figyelmeztette a fővigyázót, hogy alighanem kém van a szomszédos kocsiban és kérte, menjen be a gyanus utashoz s tartóztassa le. Mielőtt azonban a fővigyázó intézkedhetett volna, a vonat befutott Árvaváraljára, a hol a fővigyázó szólt Hugyecz Mihály szolgálatot tevő csendőrnek, a ki a felmerült gyanu alapján megmotozta és feltartóztatta a czivilruhába bujt orosz katonatisztet.

További nyomozás folyamán Richtárek János őrmester, Buzor József és Petenyi József csendőrök állapították meg, hogy tényleg orosz kém került hurokra.