Véres záporeső

Ritka természeti tüneménynek voltak tanui - írja egy olvasónk - Bilke beregmegyei község lakosai pünkösd másodnapján délután négy órakor.

A derült égből rövid ideig tartó, úgynevezett vérzápor esett s a néphit összes régi meséit egyszerre ujra fölelevenítette. A természettudomány ezt a tüneményt tudvalevően a Volovx-féle moszatok génuszából származtatja, a mely a köveknek esővizzel megtelt mélyedésében él s a vizet pirosra vagy zöldre festi.

Ezek a moszatok egész Európában élnek, de csak helyenkint és időszakonkint mutatkoznak s rendszerint tüstént eső után jelentkeznek. Éveken át tartó nyugvás után ugyanis megnedvesedve fölélednek s rajzó spórákat hoznak létre, a melyeket a levegőben úszó párázatok magukba szívnek, hogy azután vérzápor képében hullassák ismét a földre.

Az egész tünemény mindössze néhány perczig tartott. A sétáló ünnepi közönséget nagy aggodalomba ejtette, mert nemcsak arczukat borította vércseppeknek látszó kedvesség, hanem ruhájukat is vérszínüre festette.

A község lakossága a legfantasztikusabb magyarázattal kiséri a tüneményt, mert éppen abban az időben adták át Bécsben az olasz hadüzenetet.