Szökés az orosz fogságból

Kiry János nagyszentmiklósi földbirtokos az ősszel Tarnov körül orosz fogságba került. Először Tarnovba vitték, majd Lembergbe szállították. Tarnovban az állomáson egy lengyel ember tanácsára egy sérült ágyúkkal megrakott teherkocsiba bujt.

Lembergbe este érkeztek meg és szerencsésen sikerült bejutniok a városba. Utközben egy orosz katona be akarta kisérni, de lengyel társa kimentette azzal, hogy kint a sánczépítésnél dolgozik. Aztán a czivil ruháról gondoskodott társa elvitte egy lembergi rokonához, a ki mindkettőjüket bejuttatta munkásnak egy konzerv- és vegyészeti gyárba. Itt két hónapig dolgoztak, de akkor elbocsátották őket, mert valaki elárulta a bujdosókat. Kereskedést űzve tengődtek napról-napra.

Junius 22-én, mikor csapataink bevonultak Lembergbe, felvette egyenruháját, a mit addig elásva tartott, jelentkezett a katonai hatóságoknál és maga is részt vett a Lemberg visszafoglalása után következett üldöző harczokban. Most szabadságot kapott és legközelebb hazaérkezik Nagyszentmiklósra.