Orosz uralom Drohobyzban

A sajtóhadiszállásról jelentik: A drohobyczi kerületből érkezett hivatalos jelentések élénken szemléltetik azt a vandalizmust, a mellyel itt az oroszok garázdálkodtak. Lopás, rablás, gyujtogatás, fosztogatás járt a nyomukban.

Azok házát, a kik elmenekültek, kirabolták, sőt elpusztitották. A lakossággal, - a mennyiben nem állitották magukat teljesen az oroszok rendelkezésére – a legbrutálisabban bántak. Legrosszabbul ott jártak a lakosok, a hol kozákok tanyáztak. Ott napirenden voltak a lopások, rablások, zsarolások, nők ellen való erőszakoskodások és a szerencsétlen lakosok öngyilkosságai. Így a kerület egyik falvában 23 zsidót megöltek.

A lopásban előljártak a tisztek és példát mutattak a közlegényeknek. Tilo, Drohobycz városparancsnoka magával hozta feleségét. Az asszony házról-házra járt, kikereste magának a legszebb lakásberendezéseket, képeket, ruhákat stb. s mindezt lakásába vitette. Tiloné, a ki egy bőrönddel jött Drohobyczba, három nagy vasuti kocsiban szállíttatta el a rekvirált holmikat, köztük hat zongorát és több szalonberendezést.