Repülőgépek harcza

Mint a hadügyminisztérium sajtóirodája közli, a délnyugati harcztéren nem régiben izgalmas légiharcz játszódott le, melyet egyik repülőgépünk vivott meg az olaszok négy hadigépével szemben s hozzátehetjük mindjárt : vakmerő bravurral.

Történt, hogy Pieler főhadnagy, mint repülőtiszt, Florer főhadnagy, mint megfigyelő földeritésre indult egy kétfedelü gépen. Pár percz mulva már a felhők alatt keringtek s a megfigyelő szorgalmasan fényképezett és jegyezgetett.

A többi közt ellenséges repülőteret láttak, sok sátorral és hangárral. A megfigyelés közben észreveszi a két tiszt, hogy a levalianói repülőterről egy, a basaldellairól pedig három gép emelkedik a levegőbe. Mindazáltal hidegvérrel folytatták a megbizást, különben is alkonyodni kezdett s bizakodtak a közeledő sötétségben. Az olasz pilóták azonban rettentő gyorsasággal repültek, négy irányból egyszerre s pár pillanaton belül közre fogták, ami egyetlen gépünket.

Az ellenség első hadigépe rövidesen hátramaradt, a másik háromról azonban erős tüzet inditottak a két tiszt ellen. Az olaszok aeroplánjai könnyebbek és gyorsabb járatúak voltak s igy megtörtént, hogy kettő a mienknek a hátába került, a harmadik pedig elülről szaladt a miénknek. Pieler főhadnagy most ennek az elsőnek rohant, mintha föl akarná boritani, mire ez gyors fordulóval oldalra vágott, mialatt Florer főhadnagy pisztolyával a második gépre lövöldözött, mely csaknem ötven méterre közeledett már oldalról. Ez a gép a tizedik lövés után megingott s azután kalimpálva esett lefelé.

A harmadik gép ugyanekkor kétszáz méterrel jutott a miénk fölé, de mikor a megmaradt gép tisztjei látták, hogy társuk lebukott, egy-két forduló után elmenekültek, két tisztünk pedig értékes följegyzésekkel indult hazafelé.