Német kereskedőből orosz szent

Szebova mellett, északi Oroszországban van Ustjny régi orosz város. Ennek közelében áll egy régi templom, mely formájából itélve, alkalmasint a tizenhatodik századból ered. A templomban egy óriási nagy gránitkő látható, melyet vaskorlát vesz körül. Ehhez a kőoszlophoz a következő legenda fűződik:

Novgorodban élt egy német kereskedő, a ki nagy vagyonát embertársai felsegítésére fordította. Fölvette a görög vallást és 1309-ben szent ember hírében halt meg. A város ugyanis nagyon sokat köszönhet neki. Mikor Ustjny városa, mely a középkorban nagy politikai szerepet vitt, egyszer magára vonta az Isten haragját, az Úr nagy fekete viharfelhőt küldött s a felhőből nagy kőzápor hullott, mely Ustjny városát elpusztulással fenyegette, Prokopius Indrodivy – igy hivták az oroszok a szent férfiut, akinek német neve ismeretlen – olyan áhitatosan imádkozott, hogy az Isten meghallgatta és a kőzáport eltávolította a várostól, úgy hogy az az erdőben a Jug torkolatánál zuhogott le, ahol még most is láthatók a nagy kőtömbök. Igy lett a német egy orosz város szentjévé.

Megjegyzendő még, hogy Novgorod kereskedővilága e hatalmas városi respublikának a moszkoviták által való megsemmisitése előtt jobbára németekből állott. Novgorodnak akkor Nugard volt a neve és magdeburgi jogrend szerint élt. Egyébiránt Oroszország első keresztény uralkodói, Oleg és Olga tudvalevően germán (skandináv) származásuak: eredetileg alkalmasint Helge vagy Helga volt a nevük.