Takarékoskodjunk a liszttel

A német birodalmi szövetségtanács elrendelte, hogy a német malmok mostantól fogva kizáróan simaőrlésü, azaz csupán egyfajtáju lisztet állítsanak elő. Hasonló intézkedést rendelt el most a svájczi szövetségtanács, mert noha Svájcz semleges ország, a szomszédos államok, nevezetesen Olasz- és Francziaország, a gabona bevitelét rendkivüli módon megnehezítik.

Hírek érkeznek továbbá arról is, hogy Ausztriában már el vannak készülve arra, hogy pár héten belül ismét a tengerivel és árpával kevert lisztek kerülnek forgalomba. Bár Magyarországon a helyzet ez idő szerint még nem ad okot aggodalomra, az ország valamennyi fogyasztójának elsőrangu érdeke, hogy a birtokban lévő lisztkészletekkel a legmesszebbmenő takarékosságot gyakorolja.

Nyomatékosan és teljes határozottsággal ajánljuk figyelmébe a lakosságnak a lisztfogyasztás lehető korlátozását és főként az egyes háztartásokban tapasztalt lisztpazarlásnak megszüntetését, mert a jelek arra vallanak, hgoy a liszt- és kenyérellátás körül szigorító intézkedéseket kell majd országszerte életbeléptetni. Ne téveszszük ugyanis szem elől, hogy helyes és bölcs gazdálkodás, főként pedig takarékosság mellett a rendelkezésünkre álló gabonakészletek elégségesek lesznek.