Elzárták a lánchidat

Elzárták a lánchidat.

Hatvanöt évvel ezelőtt egész Magyarország ünnepelte azt, hogy gróf Széchenyi István nagyszerü eszméje valóra vált és elkészült az első nagy Duna-hid, amelyen urnak és parasztnak egyformán hidpénzt kellett fizetnie. A felavatáson József nádor is megjelent. Ott volt a magyar közélet minden előkelő alakja és ezrekre menő óriási néptömeg.

Barabás Miklós akkor a leghiresebb magyar festőművész a helyszinén vázlatot készített a gyönyörü építményről, melyet egyik képünkön bemutatunk. Olyan csodálatos, a maga nemében páratlan alkotás volt az uj hid, hogy csakhamar hire futott az egész világon és mindenfelől özönlöttek ide a szakemberek, hogy lássák azt a hidat, amelyre az egész magyar nemzet méltán büszke lehet.

Tizennyolc millió koronába került ez a remekmű, amelynek a szerkezetéről, szépségéröl egész könyvtárra valót irtak már össze a hozzáértők. Hatvanöt év még egy hid történetében is nagy idő és a lánchidnak nagy és érdekes multja van. 1849-ben Hentzi generális fel akarta robbantani, de a készülő merényletről Clark Ádám, a híd épitője még idejében értesült.

Éjnek idején munkásaival megnyittatta a lánchid kamaráit, ráeresztette a Duna vizét, a szivattyukat meg összetörette. Természetesen Hentzi nem volt erre elkészülve s igy történt, hogy a robbanás a hidban nem tett kárt, ellenben darabokra szaggatta azt az osztrák ezredest, aki a merényletet végrehajtotta. Ezután ujból fel akarták robbantani a hidat, de megint nem sikerült. Hatvanöt év alatt megrongálódott ez a kolosszális mű, ugy, hogy a mult héten el kellett zárni, meg kellett szüntetni rajta a forgalmat, hogy hozzákezdhessenek a javitási munkálatokhoz.

Ezek a tatarozások azonban nem változtatnak semmit a szerkezeten és a formákon. Ehhez nem enged nyulni a kegyelet, mert az öreg lánchid nekünk örökbecsü alkotás, nemzeti kincs. A munkálatok körülbelül két évig fognak tartani s ez idő alatt sem jármű, sem személyforgalom nem lesz a hidon. Az elzárás sulyos gondot okoz a városnak, mert naponta körülbelül 15.000 ember közlekedett a hidon Buda és Pest között.

Most ezt az óriási forgalmat igen nehéz lesz lebonyolitani. Ugy akarnak segiteni a bajon, hogy jóval több propellert hoznak forgalomba a Dunán, mint eddig volt.