Egy milliomos debreczeni polgár halála

Meghalt Debreczen legnagyobb czivise, Kövesdi János. Szüleitől csak egy kis házat örökölt, saját szorgalmával és takarékosságával szerezte meg a nagy vagyont, melyet 3 millió koronára becsülnek.

 

Ő maga alig költött évente 1000-1200 forintot a saját személyére. Igen sok jótékonyságot gyakorolt. Húsz év óta minden évben 50-50 református fiu és leány árva iskolás gyermeket ruházott.

 

A Kossuth-utczai uj ref. templom számára közel tizezer forint költséggel négy harangot öntetett. A kollégiumnak egyetemmé fejlesztésére Kövesdi ötvenezer forintos alapitványt ajánlott fel. Kövesdi, mert gyermeke sohasem volt, egyik gyámfiát, Bilkei Imrét tette főörökösévé.

 

Ötezer hold föld Debreczen város, Hajdu és Biharmegyék határán, néhány ház, sokat érő részvények és takarékpénztári betétek képezték Kövesdi gazdagságát. Hir szerint közel kétszázezer forintot hagyott közczélokra.

 

Ez a dusgazdag ember ugyszólván éhen halt meg. Karácsony után már harmadszor érte szélhűdés, nem tudott enni. Harmincz napig alig vett magához táplálékot, az is egy kevés tej volt hosszu időközökben.