A tápió-györgyei kastély titka

A vizsgálat egyre tart, hogy Gottescha Gyula halálának körülményeit kideritse.A szerencsétlen fiatal embert Fluck Ottokár tápió-györgyei birtokos kastélya előtt találták halva, menyasszonya ablaka alatt.

A vizsgálatnak többféle gyanus körülményt kell földeriteni, hogy elháruljon a gyanu, mintha a fiatal ember nem öngyilkosság, hanem bűntény áldozata volna. A kihallgatások eredményét titokban tartják, csak a kihallgatottak beszélgetéséből lehet sejteni, hogy a tanuk első kihallgatása közt különbség látszik. Gottescha menyasszonya, Fluck Márta és édesanyja, Fluckné vallomása is módosult állitólag.

A legfeltűnőbb, hogy Gottescha nem a zsebében hordott revolverrel lőtte agyon magát, hanem a kastélyból való revolver feküdt a közelében, a kastély falának tövénél, épen azon ablak alatt, melyből Gottescha a menyasszonyával beszélgetett.

A szerencsétlen ifjú holttestét kiásták s ekkor kiderült, hogy a községi orvos felületesen vizsgálta meg. Azt jelentette ugyanis, hogy nem volt nála pénz, sem az a karperecz, melyet menyasszonyától emlékben vett el. Ezt a karpereczet Gottescha a karjára forrasztotta, hogy meg ne válhasson tőle. Később azt mondták, hogy lereszeltette és zálogba tette. A kiásott halott ruhájában azonban kisebb öszegű pénzt találtak és karján a karperecz is ott volt.