ATLETIKA – Magyarország ifjúsági bajnoksága

A délelőtt záporeső és az annak nyomán támadt borongós idő sok nézőt riasztott vissza az Üllői-uti sporttelep felkeresésétől, mert a nézők száma – alig 500 – messze alul maradt a várakozáson. Pedig valóban nagyobb közönséget érdemelt meg a viadal, a mely a mai rendkívüli viszonyok között az atletika clou-jának tekinthető.

A bajnoki viadal az aránylag csekély számu közönségtől eltekintve, a külsőségek tekintetében kiválóan sikerült. A mint várható volt a MASz-tól, a rendezés, a versenyek gyors és zavartalan lebonyolítása a megszokottan mintaszerű volt. A külsőségeken kívül a verseny belső sportbeli értéke is számottevő.

Különösen áll ez az ügyességi számokra, a melyek egytől-egyig mind igen respektábilis eredménynyel végződtek. A futószámok időeredményei azonban nem állanak arányban ifjusági futóink legjobb képességével.

Ez főleg azon mulott, hogy Kászonyi Géza (MAC) és Varga Antal (MTK) megosztották egymás között az összes futószámokat s nem arra törekedtek, hogy jó eredmények emeljék a bajnokságuk értékét, hanem az előző bajnokságban főleg azt ambicionálták, hogy az utóbbi bajnokságra kellő erőt takaritsanak meg.

A tervük jól bevált: a 100, 200 és 400 méteres bajnokságot Kászonyi, a 800 és 1500 méteres bajnokságot Varga nyerte meg. Kászonyitól egyébként senki sem vehette volna el a három bajnokságot, ellenben meghíusítható lett volna Vargának az 1500 méteres bajnokságban elért második győzelme.

Jobb taktikával, forszírozottabb tempo-csinálással Benedek János megverhette volna az előző 800-as versenytől még bizonyos fokig fáradt Vargát, a ki így is csak alig két méterrel hagyta maga mögött a helytelenül finisre menő Benedeket.

A magasugrásban Pesti Egyed (FTC) és Zsolt Géza (FTC) egyaránt 1.75 métert ugorva, kitűnő ifjusági eredményt értek el.

A rudugrásban Békési Mihály 3.20 métert ért el, a mi a legjobb eddigi ifjusági eredménynek volna minősíthető, ha a rudugró-mércének nem lett volna szabálytalan léctartó szöge.

A harmadik ugró szám is az FTC jeles ugrógárdájának sikereit növelte. Árokszállási Béla (FTC) váratlanul megnyerte a távolugró bajnokságot Aczél Pállal, a verseny favoritjával szemben, a ki a győztes eredményét jóval meghaladó ugrásainál hátraeséseivel játszotta el az esélyeit.

Az ügyességi számok közül a sulydobás-bajnokság szinte szenzációs meglepetéssel szolgált. Rossnyai Ferenc (MTK) eddig teljesen ismeretlen nevű fiatal atléta, aki ezuttal indult először versenyben. szinte tökéletes derékmunkával 11.26 méteres kiváló ifjusági eredményt ért el.

Ha a csatár-köz kellő kihasználását elsajátítja, méltó utóda lehet a nagy magyar sulydobóknak. Mint érdekessége említjük még meg, hogy Rozsnyai Mudin Imre tanítványa.
A diszkoszvetésben is jobb eredményt ért el Földváry Géza (MAC), mint a milyen az eddigi idei súlydobó versenyek után várhattunk.

A bajnokságok az egyesületek között így oszlottak meg: MAC 4, FTC és MTK 3 – 3. A BEAC a rá nézve kedvezőtlenül alakult körülmények folytán kénytelen volt a második helyezéssel beérni.

Részletes eredmények:
100 méteres síkfutás. Bajnok: 1. Kászonyi Géza MAC 11.8 mp. 2. Perényi Gyula FTC. 3. Kóczy István MAC. 1 méterrel nyerve, fél méterrel harmadik.

Magasugrás. Bajnok: 1. Pesti Egyed FTC 1.75 m. 2. Zsolt Géza FTC 1.75 m. 3. Békési Mihály FTC 1.65 m.

Sulydobás. Bajnok: Rozsnyay Ferenc MTK 11.26 m. 2. Szilágyi Mihály BEAC 10.01 m. 3. Perényi Gyula FTC 9.90 m.

400 méteres síkfutás. Bajnok: Kászonyi Géza MAC 55 mp. 2. Besnyő Gusztáv BEAC. 3. Berki László FTC 6 méterrel nyerve. 1 méterrel a harmadik.

Távolugrás. Bajnok: Árokszállási Béla FTC 6.27 m. 2. Aczél Pál BEAC 6.23 m. 3. Komlós Miksa BEAC 6.04 m.

800 méteres síkfutás. Bajnok: Varga Antal MTK 2 p. 10.6 mp. 2. Fehér Lajos BEAC. 3. Magyar Jenő MTK 20 méterrel nyerve, öt méterrel a harmadik.

Diszkoszvetés. Bajnok: Földváry Géza MAC 32.61 m. 2. Zsolt Géza FTC 30.73 m. 3. Rozsnyay Ferenc MTK 29.44 m.

200 méteres síkfutás. Bajnok: Kászonyi Géza MAC 24.4 mp. 2. Molnár Vince MTK. 3. Kóczy István MAC, 1 méterrel első, ugyanannyival harmadik.

Rudugrás. Bajnok: Békési Mihály FTC. 2. Enyedi Gusztáv MAC. 3. Csapó Lajos DTE.

1500 méteres síkfutás. Bajnok: Varga Antal MTK. 2. Benedek János BEAC. 3. Szigeti Jenő FTC.