Megdöbbentő részletek az Umberto király elleni merényletről

Amint megdöbbenve hallhattuk, július 29-ikén meggyilkolták I. Umberto olasz királyt. A vizsgálat során izgalmas részletek láttak napvilágot.


A merénylet egyik nevezetes részlete, hogy a színhelyen egy eldobott töltött revolvert találtak. A gyilkos Brescinek azonban megvolt a revolvere, melyből négyszer lőtt. A két revolver két gyilkost árul el.

 

A másik elmenekült s nyomozzák mindenfelé, mert azt a szőke fiatalembert sejtik benne, akit együtt láttak Monzában a gyilkossal. A két merénylő a kocsi két oldalán foglalt helyet, hogy akár jobb, akár baloldalról száll is föl a király, közelről rálőhessenek.


Egy szemtanu a biró előtt azt vallotta, hogy abban a pillanatban, mikor az ünnepély végén a király kocsijának a királypáholy elé kellett volna hajtania, tolongás támadt. És ekkor előrohant egy ember szétterjesztett karokkal és kiáltá:

„Csináljanak helyet Ő Felségének!” Ez Bresci volt, a ki az alatt az ürügy alatt, hogy rendet akar csinálni, egészen közel jutott a kocsihoz.


A lövések után a csendőrök a királyi fogathoz rohantak s előbb egy ártatlan embert ragadtak meg. E közben egy Oati nevű hivatalnok rávetette magát a gyilkosra, a ki most ujra fölemelte revolverét, hogy magát agyonlője. Egy pillanat alatt a tornaegyesületek tagjai is rávetették magukat a merénylőre s ordítva teperték földre és menthetetlenül el lett vólna veszve, ha a csendőrök valóságos harczot folytatva a néppel, el nem ragadták és biztonságba nem hozták volna.


A király életének biztonságára a rendőrség nem fordított elég gondot. De a király maga is ellenzett minden őrizést, Galeatti monsai rendőrbiztost a merénylet után le is tették állásából.