Rumbold Gyula és Szücs István

A háboru hozta egymás mellé Rumbold Gyulának, az FTC hátvédjének és Szücs Istvánnak, a MAC fedezetének a nevét. A körülményeket elmondják a következő sorok: sebesülten jött vissza a harctérről Rumbold és Szücs is, a kik felgyógyulásuk után egy századba kerültek.

Rumbold századparancsnok lett s mellé beosztották Szücs István hadapródot. A gorlice áttörésnél Rumbold százada parancsot kapott, hogy éjjel egy magaslatot foglaljanak el, Rumbold Szücsöt vette maga mellé s ketten indultak el terepszemlére.

A magaslat közepéig jutottak, a hol látták, hogy az oroszok a lövészárkokat kiürítették. Szücs kapta a parancsot éjjel a támadásra. Benyomult az üres lövészárkokba. Közben azonban az oroszok a futóárkok segítségével bekerítették Szücs Istvánt és embereit és lefegyverezték őket.

A mikor Rumbold ezt megtudta, rohamot vezényelt, hogy Szücsöt kiszabadíthassa. Addigra azonban a fogságba esetteket az oroszok a front mögé vitték. Rumboldnak, a mikor a mi állásainkból kiugrott, hátracsuszott a sapkája. Felemelte a kezét, hogy a sapkáját megigazítsa s abban a pillanatban érte könyökét a lövés.