A trónörökös házassága

Hónapok óta híre jár, hogy Ferencz Ferdinánd főherczeg, a trón várományos örököse, nőül fogja venni Chotek Zsófia grófnőt, egy cseh főuri család ifju szép lányát, kit a főherczeg udvari körökben ismert meg. A főherczegnek ez a házassága most már elhatározott dolog.

A király beleegyezett a házasságba, de oly föltétellel, hogy miután rangon aluli – morganatikus – házasságról van szó, Chotek Zsófia grófné nem lesz se császárné, se királyné, hanem hivatalosan a császár és király hitvese czím illeti meg; a születendő gyermekek pedig a trónt nem örökölhetik.

Ferencz Ferdinánd főherczeg- Chotek Zsófia grófkisasszonynyal való esküvője az éjszak- csehországi Reichstadtban fog végbe menni julius első napjaiba (4-én vagy 5-én) . Ez a főherczeg mostoha anyjának, Mária Terézia főherczegnőnek kivánalmára történik, a ki ott tartózkodik.

Az esküvő a kastély kápolnájában lesz, a hol a kihirdetés is történik. Az esküvönél csak a főherczeg és menyasszonya legközelebbi rokonai lesznek jelen.

A grófkisasszonyt herczergi rangra fogják emelni , de a nevet , melyet kapni fog, még titokban tartják. Az esküvő után Ferencz Ferdinánd főherczeg nejével a Csehország déli részében fekvő kastélyba, Konopistbe utazik, a hol azonban csak rövid ideig fog a nyugalomnak élni, mert hadgyakorlatokban már ismét részt vesz.

A főherczegnek a grófkiasszonynyal való ismeretsége már több évre terjed vissza, de az az elhatározás, hogy nőül veszi, csak egy év elött érett meg benne. Akkor lépett a főherczeg a király elé, hogy kikérje tőle a házassághoz való engedélyt.

A király ellenvetéseket tett és azt mondta, hogy egy évig vizsgálja meg magát, ha azután az év elteltével se változtatja meg elhatározását, akkor lépjen ismét eléje kérésével. Rövid idő elött a főherczeg tényleg ujra a király elé lépett kérésével, a ki most azonnal megadta beleegyezését.