Drága és nagyszerű idők!

Drága és nagyszerű időket élünk, a történelem könyve megnyílott előttünk, hogy uj lapot írjunk bele. A történelem könyvének ez uj lapjára oda írjuk ragyogó betűkkel egy nemzet egész lelkességét, önfeláldozó hősiességét. Drága és fenséges pillanatok ezek, amelyekben fellobogott a hatalmas láng, mely nem pillanat alatt kiégő szalmatűz, hanem régtől fogva elfojtottan izzó parazsak lángralobbanása, amelyet többé nem lehet és nem szabad béklyóba verni.

Mintha tükörbe néznénk most és megelégedetten nézhetjük magunkat az események e ragyogó tükör-lapján. Igen, ilyeneknek képzeltük magunkat, ilyen elszántaknak, ilyen hősieseknek és lelkesedőknek, akik e nagyszerű követelmény teljesítésében, e nagyszerű felindulás lázában az életünket és vérünket áldozzuk fel e fenséges gondolatnak. S nem is kell tükörbe néznünk, hogy ugyanilyen elragadott bámulattal tekintünk asszonyainkra, a hitvesünkre, az anyánkra, a menyasszonyunkra, a szeretőnkre, akik a női lélek egész tüzével hevítik és élesztik a mi eksztázisunkat. Fenségesek ezek a pillanatok, mert a legszürkébb és legjelentéktelenebb emberekből mintegy varázsütésre hősöket csinálnak.

Ráismernek-e a pesti utczára e viharos és lázas napokban? Békességes időkben hányszor vágyódtunk rá, hogy a mi utczáink ilyen mozgalmasak, sürgés forgással teliek legyenek. S vágyakozásunk most teliteljesen kielégülhet. Nincs percze, nincs pillanata most a nyugalomnak, a türelmetlen s izgatott várakozás ideje ez. S mindez a nagy várakozás itt folyik le az utczán. Mindenki kint van s mindenki azért van kint, hogy a maga lelkének becsületes nagy indulatairól tanúságot tegyen.

Azok is, akik már útra indulnak, hogy megmutassák mennyi jókedvvel és férfias elszántsággal indulnak ez útnak, melyből hányan nem fognak visszatérni és azoknak is, akikre még nem került a sor, akik itt, a kedves pesti utczán mutatják meg hangos lelkesedéssel, hogy majd ha a nagy pillanat az ő számukra is megérkezik, csak ilyen vidám harczi kedvvel és komoly enerzsiával teljesítik majd emberi s állampolgári kötelességüket, mely most azt kívánja, hogy fegyverrel szerezzék meg ennek az országnak biztonságát s leszámoljanak azzal az ellenséggel, amely évek óta nyugtalanítja ezt az országot - titkos és nyílt ellenségeskedéssel.