I. Umberto merénylőjéről

Egy római lap munkatársa meglátogatta Bresci bátyját, Angelo Bresci hadnagyot, ki most szabadságon van. A hadnagy egyet-mást elmondott szerencsétlen testvéréről.


Gaetano- mond a hadnagy- már kora ifjuságától kezdve makacsfejű volt és nagyon szerette a mulatságokat. Megtakarított pénze soha sem volt és a mennyit keresett, annyit költött.

 

Lehetett már 18 éves, mikor mint ujdonsült alhadnagy szüleim látogatására haza utaztam. Az öcsém, a helyett, hogy örült volna, ezekkel a szavakkal fogadott: "Csak azután ne képzelj magadról semmit, te! Én szabadon gondolkodó ember vagyok, te pedig rabszolgája a királynak!” ezekre a nem várt szavakra elfutott a méreg és ugy megrugtam, hogy rosszúl lett tőle.

 

Használni persze ez sem használt. Sokat olvasott és habár csak három elemit járt végig, igen jártas volt az irodalomban. Anarkhista hitvallása miatt azonban nem szerette senki és kevés idő mulva az egész város ellenségévé lett. 1897-ben kivándorolt Amerikába, a mivel az egész családjának nagy megkönnyebbülést szerzett.