Méregkeverő asszonyok délvidéken

A déli vidéken, Temesmegyében egyre tartanak a mérgezések miatt meginditott vizsgálatok. Több oláh község temetőjében kiássák a halottakat, hogy a méreg nyomát kutassák bennök.

A biróság mind ujabb feljelentéseket kap, melyek megannyi férjgyilkosságról szólnak, és megdöbbentő pontossággal szolgáltatják a törvény kezére nemcsak az áldozatok nevét és halálának idejét, de egyuttal a terhelő adatok egész halmazát.

A mult héten ismét künn járt Petrományon Jakabffy Pál vizsgálóbíró Szigeti Henrik dr. törvényszéki orvossal, hogy két halottat kiásson.

Titokban kellett jönniök, mert utóbb többször megtörtént, hogy a bünös asszony nem az igazi sirt jelölte meg, hanem engedte, hogy idegen halottnak a nyugodalmát bolygassa meg a sirásó.

Ezért jöttek hiradás nélkül Petrományra a törvényszék küldöttei s kiásták a sirt: Mikuleszku Konstantinét és a Popovics Máriáét. Ez esetben tehát asszony is szerepel, mint méreggyilkosság áldozata.

Mindkettőnek a halála tiz évvel ezelőtt történt, ugyszólván egyszerre. Az özvegy házasfelek összeköltözködtek. Már akkor ujjal mutatott rájuk mindenki, de a törvény keze csak most érte utol őket, mikor a zsebelyi méregpör fölrázta az egész környék erkölcsi jobb érzését.

A koporsókban talált hullamaradékokat felküldték Budapestre, a központi törvényszéki vegyészhez.