Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

A Kassa-Oderbergi vasut

A Kassa-Oderbergi vasut magyarországi nyugdíjasainak egyesülete a világháborúban elesett mintegy 460 kartársuk emlékének megörökítésére a KSOD volt székházának a Dunapart felé eső oldalán márvány emléktáblát helyezett el. Az emléktábla, mely az egyesület tagjainak áldozatkészségét dicséri, fehér ruszkicai márványból készült s művészi kivitele igen tetszetős benyomást kelt.

 

Az emléktáblát az egyesület kegyeletes ünnepély keretében avatta fel a meghívott minisztériumok, hazai közlekedési vállalatok, testületek és intézmények nagy részvétele mellett. Az ünnepélyt a háboruban elesett s azóta elhunyt kartársakért a Szent István bazilikában szolgáltatott ünnepi gyászmise előzte meg, melyen a meghívott előkelőségek is megjelentek.

 

A felavatási ünnepélyen az egyesület elnöke: Szigeti János, felsőházi tag, nyugalmazott KSOD vezérigazgató, magasan szárnyaló, lendületes avató beszédet mondott.

 

Az ünnepi beszéd után Nógrády Ferenc kir. tanácsos, nyugalmazott KSOD igazgató kegyeletes szavak kíséretében helyezte el a KSOD nyugdíjasok babérkoszorúját az emléktáblára, melyre Stráner Kamilló kormányfőtanácsos, GySEV igazgató, a Győr-Sopron-Ebenfurti és a Szeged-Csanádi vasút nevében a bajtársi együttérzés megható szavaival nagy rózsacsokrot helyezett el. A Himnusz eléneklésével az emlékünnepély véget ért.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98