Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

A szabadkai kamorra

Ismeretes, hogy két héttel ezelőtt Szabadkán egy fiatalember jelent meg Récsey Ede dr. dusgazdag ügyvéd lakásán és azt mondotta a nevelőnőnek, hogy Lóz István tanár kéreti Récsey legidősebb fiát, hogy menjen föl az intézetbe. A nevelőnő azt felelte, hogy a legidősebb fiut máshová küldték, ellenben a hatéves Elemér elmehet. Az ismeretlen ezután a kis Elemérrel eltávozott.

 

Estefelé Récsey ügyvéd levelet kapott, a melyben azt írják neki, hogy a fiát a szabadkai kamorra elrabolta és ha estig nem fizet 30,000 koronát a lakására küldendő embernek, a fiut meg fogják ölni. Az ügyvéd feljelentésére a rendőrség nyomozni kezdett s megállapította, hogy a Majsai-szőlők közt két uriruhás fiatalember lakást bérelt és ott nagyon gyanus módon viselkedik. A rendőrség kiment oda és a lakásban ott találta a kis Récsey Elemért egy fiatal emberrel. A másik fiatalember a rendőrök közeledtére elmenekült.

 

A szobában két revolvert és egy csomó töltést is találtak. A rendőr a fiatalembert be akarta kisérni a városba. Utközben az ifju ember elvágódott a földön és halottnak tetette magát. A kisérő rendőr erre egy füszeresboltba ment, hogy a mentőkért telefonozzon, mire azonban visszatért, a foglya megszökött.

 

A további nyomozás során, megtalálták a két fiatalembert. Az egyik: Horni Lénárd hentes, a másik Kiss Ferencz rovott multu könyvelő. Mindkettőt letartóztatták.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Camorra
Tatár Anita

A Camorra maffia-típusú bűnöző szervezet, titkos társaság, Campania területén és Nápoly városában. Eredetileg a gyengék védelmezésére alakult, de később rablóbandává fajult el. Tagjai ügyességgel és merészséggel mindenüvé befurakodtak s bámulatos furfangos eszközökkel folytatták zsarolásaikat. Mint csempészek gazdag jövedelemre tettek szert, de az erőszaktól sem riadtak vissza.

 

Nápolyt 12 főnök uralta, a társulat élén pedig a teljhatalmú főnök állott és egy pénztárnok, ki a közös pénztárt kezelte. Minden új tag esküvel kötelezte magát hűségre és hallgatásra, s csak bizonyos próbaidő letelte után kapta meg a két különös alakú kést, a Camorra tagság ismertető jelvényét.

 

II. Ferdinánd politikai okokból megtűrte a társulatot. Miniszterek és hercegek tartoztak a szervezethez. Később elkezdték a tagokat üldözni, ami miatt a Camorra tagjai 1866. Garibaldit segítették Dél-Itália meghódításában; de később ismét a Bourbonokat támogatták s Viktor Emánuel és Humbert király kormányának sok fejfájást okoztak.
E társadalmi baj most sincs orvosolva.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Horni Lénárd, rovott múltú ember Kiss Ferenc
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98